Min första nyhetsartikel är ute i Norra Si...

mms_img-87244139 (MMS)

Min första nyhetsartikel är ute i Norra Sidan.


Värderingar - därför är de viktiga

De signifikerar vem du är.
De hjälper dig att göra dina val.
Och därigenom blir du en fri varelse.
Det är dina värderingar vi pratar om nu.

Jag tror att alla som har kontakt med sina känslor kan skapa värderingar.
Värderingar är känslor men känslor behöver inte bli värderingar.

För att skapa värderingar behövs en förståelse. Förståelsen skapas genom kunskap. Därför går vi i skolan. För att tillgodose kunskapen om oss människor, vår historia och hur och varför vi har något som mänskliga rättigheter. Vi får kunskap om djuren och deras historia. Vi lär oss varför kvinnan gick "till kamp" och naturens värde för alla världens varelser och vår överlevnad.
Den kunskapen har alla vi etniska svenskar som bor i Sverige förhoppningsvis fått.
Men vi kan inte utifrån all den kunskap skapa värderingar om vi inte har kontakt med vårt inre. Om vi inte vågar känna. En annan sak som gör att vi förlorar kontakten med våra värderingar är avstånd från sakfrågan.

Jag är till exempel uppväxt i Husby och Rissne (Sundbyberg). Till Husby kom jag som 2,5 åring från Peru och till Risnne och Hallonbergsskolan kom jag som 13 åring. Genom den uppväxten skapades mina värderingar.

Till exempel tycker jag det är viktigt att alla människor, oavsett etnicitet, ekonomisk situation, hemförhållanden och könstillhörighet har rätt till samma läroplan, samma utrymme i klassrummet och utanför den, samma tillgång till lärare och stödpersonal. Jag anser också att alla barn som bor i Sverige, oavsett asyl eller inte, har rätt till samma sjukvård.
Ett Vi och Dem tänk är inte tillbörligt i en värld som vi alla är en del av och tar resurser från.

Det är trots allt så att vi är ett av de länder som till viss del utarmar andra länder genom att tömma de på sina egna produkter via de sk frihandelsavtalen som finns.  Frihandelsavtalen är på gott och ont och jag har inte ännu tagit ställning till vad jag tycker om dessa men jag har tagit ställning till att jag anser att vi inte kan värdera en till Sverige kommen person lägre än min etniskt svenska granne.
Lika lite som jag ser mig själv ha mindre rättigheter till svensk sjukvård än henne, lika starkt känner jag för att en nykommen hit ska få rätt till allt det som jag har rätt till.

Idag ger Sverige 0,7 procent av vår bnp (Bruttonationalproodukt) i ekonomiskt bistånd till världens U-länder. Samtidigt subventionerar Sverige och resten av världens I-länder jordbruket med 300 miljarder kronor (alltså totalt sett). Det är sex gånger så mycket som det totala biståndet till U-länderna. Vi subventionerar alltså sex gånger mer än vi ger. Det betyder attt vi skulle kunna ge väldigt mycket mer än dessa 0,7 procenten av bnp-n? Är det så enkelt?

Jag tror att Ge, det kan man alltid göra. I litet och i stort. Men för att ge måste vi våga ha värderingar. För att ha värderingar behöver vi Känna och vara beredda på att ta in Kunskap.

Jag ber er att ta in denna Kunskap. Jag ber er att våga Känna. Jag ber er att vågaa ha Värderingar. Det är vår mänskliga rättighet och samtidigt en skyldighet gentemot våra barn.

Tack.











Det mest värdefulla

Jag vill bara ha gott i mitt liv och tror att om jag enbbart väljer det goda och inte "inte-väljer" det som är tomt eller överbalanseras åt det negativa hållet - då hamnar jag i ett automatiskt flow. Ett flow som, om jag ständiigt fortsätter välja den sköna känslan, inte kan rubbas.

Jag tror det. Eftersom universums lagar alltid ger dig efter ditt val, så bör så bli.

Med att inte "inte-välja" så menar jag så här:

Om någonting som dyker upp stör mig och jag tänker att det här vill jag absolut inte ha och enträget försöker vifta bort det, då "inte-väljer" jag det. Det är lika med att jag lägger min energi på att vifta borrt det och därigenom så koncentreras en stor del av min kraft på just den saken som stör mig. Med andra ord så har jag i alla fall släppt in det i mitt liv. Just det som jag ine ville ha.
Därför försöker jag att bara strunta i de sakerna / energitjuvarna / tråkigheterna som jag vill Vara Utan.

Jag vill ägna samma kärlek (som jag beskriver här ovan) till min kropp som jag under de senaste tio åren har givit min själ.
Jag tror faktiskt att jag har hittat den kroppen som jag vill ha i min sinnebild så nu ska jag börja leva ut den känslan.
Jag ska börja som jag gjorde med själen och meditera ett kroppsmantra om morgnarna och kvällarna. Det skapar ett skönt fokus.

Med kärlek


Magkänslan

I somras bestämde jag mig för att jag skulle leva mitt liv efter min magkänsla.
Jag tror att jag, även om mitt djupaste jag förstod, inte riktigt insåg vilken resa det valet skulle innebära.
Jag hade hittat en kontaktväg till det utrymmet precis i mitten nedanför brösten.
Där sitter den, Magkänslan / Själen / Sanningen / Intuitionen. Ja, det är så jag kallar den.
Kartan till livet.

Under de åren då jag pausade för att arbeta mig igenom alla förträngda känslor från uppväxten så var det just där det gjorde ont. Då kallades den magkatarr.
Precis som att det kändes alldeles mjukt och skönt där när jag fick barn. Då kallades den kärlek.
Eller att det är där det pirrade, likt fjärilar, när jag upptäckte första kärleken. Då kallades den förälskelse.
Det är också därifrån jag ibland kan känna det som en silvertråd som drar mig i en viss riktning emellanåt. Då kallades den intuition.

Och tillsammans med min Själ så blir det bra.

Den har aldrig fel och det kan inte bli fel om du tillåter dig själv att andas ut och ta in - inifrån.



Förlåtelse

Bär inte själv på så mycket smärt längre, men för er som gör så delar jag den här sköna tanken:


Rensa ut

Jag vill rensa här hemma.
I mitt rensande vill jag rena min själ genom att enbart behålla det som jag har använt det senaste året.

Troligtvis kommer jag inte göra det här men önskan finns, så jag börjar med att göra det i mitt sinne:

Jag tar fram tre enorma lådor per rum.
  • På en av lådorna skriver jag "Har använts det senaste året". Allt i den lådan vill jag behålla.
  • På den andra lådan skriver jag "Ge vidare". I den lådan lägger jag allt som jag inte har använt på 12 månader - för troligtvis kommer jag aldrig ens sakna de sakerna.
  • På den sista lådan skriver jag "Lägg undan". I den lådan lägger jag saker som jag vill testa om jag kommer sakna de närmaste 12 månaderna.





Den lådan ska jag tejpa om väl. Har jag, under det närmaste året, inte en öppnat lådan så är det väl bara att köra
iväg den...
Jag vet att det här än så länge enbart sker i mitt huvud men jag vet också att eftersom det har skett i mitt huvud x antal gånger det senaste året så bör det någon dag, när som helst, även ske i verkligheten som är utanför min kropp.

Herregud jag blev ju vegetarian så då ska jag väl för tusan även kunna packa några lådor.


Sorg - Kärlek

Vi, i västvärlden i alla fall, brukar tala negativt om känslor som kan få oss att gråta. Och hur lätt har vi inte att säga "Snälla, gråt inte" alternativt "torka tårarna nu".

Själv gråter jag säkert en gång i veckan. Jag gråter av skratt, av vrede, frustration, sorg, trötthet... Jag har helt enkelt nära till mina tårar.
Och jag gillar det. Jag gillar att jag har nära till känslouttryck som är naturliga.

Sen, att det utmanar andra, jaaa... Det får vara så. Inte för att jag har rebellbehov utan för att jag tänker att det förhoppningsvis utmanar de av en anledning. Att det kanske når någonting inom dem som har behov av att bli berört.
Givetvis sitter jag inte och pressar fram tårar men om de kommer av naturliga skäl så tänker jag att även den som befinner sig i närheten kanske behöver "mina tårar".

Flummigt men en tanke som kanske tål att beröra oss... Eller nåt.

Vad tror ni?

Sociala roller

Vi har alla sociala roller - ni vet det där vi klär oss i när vi gör entré i en social grupp.

Rollerna kan te sig olika.
Till exempel Lisa som alltid fnittrar lite för mycket när gruppen till störst del består av folk hon inte känner - medan hon i mindre sammanhang, där hon känner alla närvarande väl, är lugn och fnittret är som bortblåst.
Eller Anders som alltid står vid spisen, med ryggen mot gästerna, när folk kommer hem till honom.
En annan tydlig roll är den där som alltid, verkligen alltid, kommer en timme senare än alla andra men när hon / han kommer får personen allas uppmärksamhet.

Jag har frågat mina närmaste vänner om vilken min sociala roll är och svaren jag fick var verkligen överväldigande. Det jag fick höra var bland annat

Impulsiv
Kärleksfull
Barnslig
Ärlig
Skapande
Ball
Klok
Pratglad
Spirituell

Det är otroligt smickrande ord och härliga att höra.
Det har nog, med största sannolikhet, inte alltid varit så här. Hade jag frågat mina vänner för 8-10 år sen, när jag var runt 30, så hade svaren troligtvis varit "labil, osäker, känslig, snäll, bekräftelsesökande".

De sociala rollerna är inte statiska utan förändras med omständigheter och sin egen emotionella utveckling vad gäller sin identifikation. Shit vad pretto det där lät. Jag syftar i alla fall på självkänslan och självförtroendet i hur man är i relation till andra.
Jag blir fortfarande osäker och ofta undrar jag hur jag ska förhålla mig till vissa personer eller sociala grupper. No doubt about it.
Men jag inser, av mina vänners uppfattning om mig, att någonting har hänt.

Någonting stort.

Jag har ta mig tusan nått en fas där min inre utveckling har uppfattats av mitt sociala nät. Det är häftigt att känna det eftersom en inre utveckling behöver tid på sig för att uppfattas av andra. Gamla intryck har ju en förmåga att hänga kvar alltför länge innan de nya tas emot. Nu har de tagits emot.

Yes!


RSS 2.0